1. Józef Baran
poeta, publicysta i eseista urodzony w 1947 roku w Borzęcinie, od lat osiemdziesiątych związany z Krakowem. Autor ponad trzydziestu książek wydanych w kraju i za granicą. Jego wiersze były tłumaczone na kilkanaście języków, m. in. angielski, hebrajski, niemiecki, czeski, rosyjski. W swojej twórczości podkreśla niezależność od współczesnych mód, prądów i układów. Laureat wielu prestiżowych nagród, m. in. w 1980 roku nagrody Fundacji Kościelskich w Genewie, w 1977 nagrody im. Stanisława Piętaka, w 2001 wyróżnienia Pen West w Los Angeles czy w 2004 Nagrody Królewskiego Miasta Krakowa.

2. Piotr Boroń
(ur. 1962) historyk, podróżnik, publicysta, twórca „Tygodnika Salwatorskiego”, kolejno radny dzielnicy VII, radny miasta Krakowa, przewodniczący Sejmiku Woj. Małopolskiego, Senator RP, minister śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w KRRiT.

3. Mateusz Budziakowski
architekt, urbanista. Absolwent Politechniki Krakowskiej.

4. Zbigniew Fijak
Absolwent etnografii na Uniwersytecie Jagiellońskim, uczestnik opozycji w okresie PRL, działacz polityczny i samorządowy.

5. Elżbieta Gorzkowska
elektronik, wieloletni pracownik Zespołu Informatyki w Polskim Górnictwie  Nafty i Gazu

6.Tomasz Guzik
W 2005 r. skończył prawo na Wydziale Prawa i Administracji UJ, obecnie jest pracownikiem administracji centralnej UJ, zajmuje się obsługą projektów finansowanych z funduszy unijnych. Interesuje się historią, filozofią, literaturą, szeroko pojętą kulturą masową, polityką, w tym w szczególności stosunkami międzynarodowymi, turystyką oraz meteorologią.

7. Krzysztof Janicki
Redaktor naczelny pisma „Nowy Pompon” – autor „Książki z papieru” i przedstawiania „Po czym poznać łyżkę stołową z bliska” – humorysta, satyryk, od 27 lat na scenie Piwnicy pod Baranami.

8. Zdzisław Jurkowski
Absolwent Papieskiej Akademii Teologicznej, historyk Kościoła, organizator podziemnych wydawnictw i działacz opozycji w okresie PRL. Uczestnik programów badawczych realizowanych przez IPN i Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie. Prezes Stowarzyszenia NZS 1980.

9.Arkadiusz Kęciek
Prawnik, hobbystycznie interesujący się historią Polski XVI wieku oraz historią polityczną XX wieku.

10. Roman Kochnowski
Profesor w Instytucie Politologii Uniwersytetu Pedagogicznego, dr hab. Jego zainteresowania naukowe obejmują polityczne dzieje Austrii i Niemiec w XX stuleciu, historię myśli politycznej oraz wojny i konflikty morskie od I wojny światowej po współczesność. Jest autorem 6 monografii naukowych z tej tematyki oraz około 60 artykułów i przyczynków o charakterze naukowym i popularnonaukowym. Był promotorem w 5 przewodach doktorskich oraz ok. 100 prac magisterskich. Wykładał m.in. na Uniwersytecie im. Konstantyna Filozofa w Nitrze (Słowacja) i Uniwersytecie Marcina Lutra w Halle (Niemcy).

11. Jan Lorek
Autor zdjęć i rysunków. Jego prace publikuje m.in. „Gazeta Obywatelska” i portal wPolityce.pl. Od roku 2011 Członek Rady Sołeckiej w Bobrku k/Oświęcimia.

12. Lucyna Lubańska
Historyk i historyk sztuki (UJ), wieloletni kierownik placówek kultury (Klub „Śródpole” oraz współzałożyciel i kierownik Centrum Kultury Katolickiej „Mistrzejowice”). W stanie wojennym działalność w strukturach podziemnych NSZZ „Solidarność” a także działalność charytatywna na rzecz pomocy artystom i innym potrzebującym. Obecnie prezes Fundacji Sacr – art, wiceprezes Koła Krakowskiego Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta, pełnomocnik Zarządu Głównego Stowarzyszenia Ruch Kultury Chrześcijańskiej „Odrodzenie”. Organizator wystaw i autorka artykułów z dziedziny historii sztuki.

13. Barbara Marcisz
Absolwentka biologii i geologii na Uniwersytecie Jagiellońskim, specjalistka ds. reklamy i PR.

14. Elżbieta Markowska-Kozak
dr nauk biologicznych UJ, biofizyk, pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

15. Olga Pelc-Pękala
doktor nauk humanistycznych w zakresie psychologii. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego (psychologia) i Uniwersytetu Warszawskiego (logopedia). Honorowy Członek Polskiego Towarzystwa Dysleksji. Współzałożycielka Stowarzyszenia „Cor Infantis” działającego na rzecz dzieci z wadami serca. Założycielka i dyrektor Poradni Psychologicznej PTD w Krakowie. Wykładowca podyplomowych studiów z zakresu logopedii i neurologopedii.

16. Andrzej Pilipiuk
literat i publicysta, antykomunista i paleokapitalista. Autor 45 opublikowanych książek (w tym 19 pod pseudonimem), z wykształcenia archeolog.

17. Maciej Pitak
dr nauk medycznych, pediatra, kardiolog. Absolwent Akademii Medycznej w  Krakowie. Z zamiłowania ogrodnik i hodowca storczyków, w wolnym czasie chodzi po Tatrach.

18. Stefan Płażek
Doktor nauk prawnych, adiunkt UJ, adwokat. Zainteresowania: historia, ginące obyczaje i umiejętności, dendrologia.

19. Marcin Raczkowski
Urodzony w 1984r w Sanoku. Programista i przedsiębiorca. Zwolennik i twórca otwartego oprogramowania. Pracuje na rzecz otwartego i przejrzystego państwa.

20.  Piotr Szewczyk
inżynier, przedsiębiorca, absolwent Akademii Górniczo-Hutniczej.

21. Artur Wroński
historyk, przedsiębiorca. Właściciel restauracji „Chimera”.

22. Artur L. Zakrzewski
religioznawca, reżyser, podróżnik.

23. Magdalena Żyła Przewodnicząca Rady Klubu Zygmuntowskiego
Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim, wkrótce także Wydziału Teologicznego UPJP2, pasjonatka współczesnej teologii i podróży po krajach basenu Morza Śródziemnego, członek Polskiego Towarzystwa Kaligraficznego.