Spotkanie 18 XI 2013

Relacja ze spotkania z Wojciechem Reszczyńskim 18 XI 2013 r.

Reszczyński o mediach: rządzi trzecie pokolenie komunistów

Gościem krakowskiego Klubu Zygmuntowskiego był w poniedziałek redaktor Wojciech Reszczyński. Jako człowiek od czterdziestu lat pracujący w mediach, precyzyjnie analizował problemy czwartej władzy w trzeciej Rzeczpospolitej.

Wojciech Reszczyński pracował zarówno w mediach publicznych jak i prywatnych. Zna doskonale pracę dziennikarza telewizyjnego, radiowego oraz publicysty prasowego. Publiczność zgromadzoną w Sali Fontany felietonista porwał przypomnieniem historii rozwoju rynku medialnego III RP. Wskazywał na konkretne nazwiska, redakcje i koncerny medialne, za których powstaniem stały służby specjalne. Udowadniał, że jest to jeden z głównych problemów
życia publicznego w Polsce.

Twórca „Teleexpressu” i pierwszy prezenter pookroągłostołowych „Wiadomości” mówił także o innym ważnym dla Fundacji Zygmunta Starego problemie – o ochronie symboli narodowych. Wspominał, że skoro w Polsce nie ma już polskiego handlu, polskich banków a media w większości są polskojęzyczne, to pozostały nam tylko owe symbole właśnie.

Fundacja Zygmunta Starego wychodzi z założenia, że w dojrzałym społeczeństwie obywatelskim symbole narodowe są źródłem inspiracji, dumy i siły dla wszystkich mieszkańców kraju.

Wszystkich chętnych do pracy w ramach projektu OCHRONA POLSKICH SYMBOLI zapraszamy więc do współpracy! Osiągnięcie pożądanego stanu rzeczy w tej kwestii wymaga bowiem naszej wytężonej pracy na wielu płaszczyznach, począwszy od kształtowania odpowiednich postaw obywatelskich, poprzez wzmocnienie ochrony prawnej symboli, a na piętnowaniu przypadków ich znieważania skończywszy.

Galeria ze spotkania z Wojciechem Reszczyńskim.