Spotkanie 2 XII 2013

Relacja ze spotkania z redakcją „Przeglądu” 2 XII 2013 r.

Lewica w Klubie Zygmuntowskim

Jak myśli lewica? Dlaczego właśnie tak? O co im chodzi? – na te i inne pytania odpowiadali w Klubie Zygmuntowskim redaktorzy i autorzy tygodnika „Przegląd”.

Spotkanie wzbudziło niemałe kontrowersje w środowisku krakowskim. Oto nasz klub definiowany przez wielu jako konserwatywny, zaprosił na spotkanie redakcję lewicowego pisma. Chcieliśmy jednak nie tylko poznać przekonania lewicy ale sprawdzić czy jest możliwa normalna rozmowa i wymiana argumentów merytorycznych.

Gośćmi spotkania były jednak nie tylko osoby jednoznacznie kojarzone z tzw. „myśleniem lewicowym”. Oprócz redaktorów Jerzego Domańskiego, Pawła Dybicza w ramach Klubu Zygmuntowskiego wypowiadał się bowiem również profesor Bronisław Łagowski, którego część klubowiczów pamiętała jako nauczyciela myślenia zdecydowanie nie lewicowego. Spotkanie prowadził Zdobysław Milewski.

Brali w nim udział również przedstawiciele różnych organizacji konserwatywnych, celnie punktujący lewicowców broniących socjalizmu i historii PRL: Grzegorz Piątkowski ze Stowarzyszenia „Koliber”, Marek Przychodzeń z redakcji „Pressji”, Paweł Kurtyka ze „Studentów dla Rzeczpospolitej” oraz Zbigniew Fijak.

Galeria ze spotkania z „Przeglądem”