Spotkanie 16 XII 2013

Relacja ze spotkania z Zofią Romaszewską i Piotrem Frączakiem 16 XII 2013 r.

Tanie mieszkanie? Zostań swoim deweloperem! Czy możliwe jest wskrzeszenie małej spółdzielczości mieszkaniowej? Jakie przeszkody mogą napotkać osoby chcące zrzeszyć się celem zaspokojenia swoich potrzeb mieszkaniowych? Na te i inne pytania odpowiadali goście Klubu Zygmuntowskiego: legendarna działaczka społeczna i opozycjonistka w czasach PRL Ale także wieloletnia społeczna prezes spółdzielni mieszkaniowej, pani Zofia Romaszewska i Prezes Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych Pan Piotr Frączak. Dyskusja toczyła się wokół projektu „Tanie mieszkanie”, którego autorem jest nasza Fundacja.

Spotkanie otworzył Prezes naszej Fundacji Krzysztof Budziakowski, który krótko zreferował na czym polega i do kogo skierowany jest projekt „Tanie budowanie – zostań swoim deweloperem”. Następnie nasi goście podzieli się własnymi refleksjami i doświadczeniami w zakresie spółdzielczości, nie tylko mieszkaniowej.

Dyskusja nabrała rumieńców, gdy do dyskusji włączyła się bardzo żywo reagująca widownia. Wiele interesujących wniosków i uwag sformułował Prezes Zarządu Związku Rewizyjnego Spółdzielni Mieszkaniowych RP pan Jerzy Jankowski. Ciekawe opinie wygłosili również Pełnomocnik Zarządu Krajowej Rady Spółdzielczej, pan Piotr Huzior, pani Katarzyna Wiecha – Kokot z Agencji Rozwoju i Promocji Spółdzielczości, pani mecenas Lucyna Dygas z Kancelarii Porwisz i Partnerzy oraz wielu innych uczestników spotkania.

Interesująco wyglądała także konfrontacja doświadczeń członków władz współdzieli, w zakresie możliwości finansowania budowy, a deklaracjami wygłoszonymi przez przedstawiciela banków spółdzielczych.

Mimo różnic zdań co do szczegółów projektu, uczestnicy byli zgodni co do tego, że jest on potrzebny i należy go rozwijać.

Galeria ze spotkania „Tanie Mieszkanie? Zostań swoim deweloperem”